Trata amb fins sexuals: una alta rendibilitat

8 nov.

(Extracte del dossier de la Comissió nacional d’intervenció feminista de l’NPA sobre les violències vers les dones, publicat amb ocasió de la manifestació nacional unitària del 5 de Novembre, a París)

(Versión en castellano más abajo)

El tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual suposa més de 4 milions de víctimes l’any, de les quals un 98% són dones. No hi ha dubte, doncs, que les dones són les primeres víctimes de semblant comerç. Aquest tràfic representa igualment un volum de negoci que s’eleva a desenes de milers de milions de dòlars l’any en nombrosos països. Al Japó, els comptes del sector de la prostitució representen el 3% del PNB (producte nacional brut); a Corea del Sud, els beneficis de la indústria del sexe equivalen al 5% del PIB. Per descomptat, les xarxes del crim organitzat són les primeres a beneficiar-se d’aquest comerç; però la seva magnitud és tal que no podria prosperar sense la complicitat activa i la corrupció al més alt nivell dels estats.

Aquest tràfic constitueix la manera d’assegurar que la demanda de cossos de dones sigui satisfeta, subministrant a les xarxes de prostitució de tot el món la “matèria primera” que necessiten. Comprades o segrestades en els països més pobres, de vegades revenudes dotzenes de vegades, violades “de pas”, les dones acaben en bordells i als carrers de tots els països. Als Països Baixos, el 80% de les prostitutes són estrangeres i el 70% estan indocumentades. Traficants i proxenetes les controlen i exploten, obligant-les a pagar un interminable “deute pel viatge.”

El desenvolupament del tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual només és possible perquè el context econòmic i social ho permet. D’una banda, el sistema patriarcal legitima la violència contra les dones. D’altra banda, la globalització neoliberal empobreix els pobles i especialment les dones. Un dels efectes d’aquesta degradació sistèmica és la mercantilització de tot allò que existeix, que també afecta el cos de la dona. Un dels trets més reveladors del neoliberalisme és el creixement del turisme sexual. Més de 5 milions de turistes sexuals visiten Tailàndia cada any. El turisme sexual s’ha “democratitzat”: poder gaudir dels “serveis” d’una dona com una opció més de consum ha esdevingut quelcom de banal…

No només els Estats i les institucions internacionals s’abstenen de prendre mesures efectives contra el tràfic i permeten que segueixi creixent, sinó que l’utilitzen per abastir els bordells dels seus exèrcits, tant en temps de pau com de guerra.

Trata con fines sexuales: una alta rentabilidad

El tráfico de seres humanos con fines de explotación sexual supone más de 4 millones de víctimas al año, de las cuales un 98% son mujeres. No hay duda, pues, de que las mujeres son las primeras víctimas de semejante comercio. Este tráfico representa igualmente un volumen de negocio que se eleva a decenas de miles de millones de dólares al año en numerosos países. En Japón, las cuentas del sector de la prostitución representan el 3% del PNB (producto nacional bruto); en Corea del Sur, los beneficios de la industria del sexo equivalen al 5% del PIB. Por supuesto, las redes del crimen organizado son las primeras en beneficiarse de ese comercio, pero su magnitud es tal que no podría prosperar sin la complicidad activa y la corrupción al más alto nivel de los estados.

Este tráfico constituye la manera de asegurar que la demanda de cuerpos de mujeres sea satisfecha, suministrando a las redes de prostitución de todo el mundo la “materia prima” que necesitan. Compradas o secuestradas en los países más pobres, a veces revendidas docenas de veces, violadas “de paso”, las mujeres terminan en burdeles y en las calles de todos los países. En los Países Bajos, el 80% de las prostitutas son extranjeras y el 70% están indocumentadas. Traficantes y proxenetas las controlan y explotan, obligándolas a pagar una interminable “deuda del viaje.”

El desarrollo de la trata de seres humanos con fines de explotación sexual sólo es posible porque el contexto económico y social lo permite. Por un lado, el sistema patriarcal legitima la violencia contra las mujeres. Por otro lado, la globalización neoliberal empobrece a los pueblos y especialmente las mujeres. Uno los efectos de tal degradación es la mercantilización de todo cuanto existe, que también afecta al cuerpo de la mujer. Uno de los rasgos más reveladores del neoliberalismo es el crecimiento del turismo sexual. Más de 5 millones de turistas sexuales visitan Tailandia cada año. El turismo sexual se ha “democratizado”, poder disfrutar de los “servicios” de una mujer como una opción más de consumo ha adquirido carta de naturaleza…

No sólo los Estados y las instituciones internacionales se abstienen de tomar medidas efectivas contra el tráfico y permiten que crezca, sino que lo utilizan para abastecer los burdeles de sus ejércitos tanto en tiempos de paz como de guerra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: