Comunicat de la Vocalia de dones de la FAVB

24 gen.

Acabem de rebre la informació d’una batuda policial, realitzada conjuntament la passada nit al Raval per efectius dels Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana, contra dones exercint la prostitució. Unes trenta dones haurien estat identificades; algunes, en situació irregular pel que fa a la Llei d’Estrangeria, es trobarien sotmeses a procediment d’expulsió. Fa unes setmanes es va produir una intervenció similar en l’entorn del Camp Nou.

La FAVB expressa la seva preocupació i disconformitat amb aquestes actuacions que criminalitzen un col•lectiu especialment vulnerable i maltractat: el de les dones prostituïdes, la majoria estrangeres, vivint en condicions de marginalitat o pobresa, i sovint sotmeses a l’explotació de xarxes proxenetes. Unes actuacions contràries a les promeses fetes per l’alcalde de Barcelona, dient que la prioritat havia de ser protegir aquestes dones, mitjançant un abordatge social – i no pas policial – de la seva situació. En aquest sentit, la FAVB havia valorat positivament el compromís del Senyor Trias d’incrementar la dotació pressupostària del servei municipal ABITS, que aquests últims anys ha estat donant suport jurídic i assistencial a centenars de dones, oferint també formació i ajuda a aquelles que, de manera voluntària, desitjaven abandonar el món de la prostitució. La crisi, amb el seu seguici de precarietat i destrucció de llocs de treball, ha tornat a abocar algunes d’aquestes dones al comerç sexual.

No hi ha hagut detencions de proxenetes, ni s’ha volgut molestar els consumidors de sexe de pagament. L’assetjament policial d’aquestes dones se situa en una lògica tristament coneguda, inscrita en la filosofia de l’ordenança de civisme que tantes vegades hem criticat. Es tracta de promoure una imatge de postal turística de Barcelona, escombrant la misèria dels seus carrers i amagant les injustícies en lloc de resoldre-les.

La nostra preocupació augmenta pel fet que les dones en situació administrativa irregular poden ser traslladades als CIE de València o de Madrid, accentuant la seva situació d’aïllament i vulnerabilitat. Amnistia Internacional, SOS Racisme, així com diverses associacions d’immigrants, han denunciat casos de violació i alertat sobre les penoses condicions d’aquests centres. Des de la FAVB exigim que es vetlli pels drets d’aquestes ciutadanes i que no es produeixin expulsions.

Vocalia de dones de la FAVB
21/1/2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: