“Tornen la mama i la puta”, un article de Mona Chollet*

20 juny

“La maman et la putain sont de retour”

publicat a l’edició francesa de juny 2012 de Le Monde Diplomatique.

“(…) En la pel·lícula “The Pregnacy Pact“, la maternitat precoç és presentada com una rebel·lió romàntica; en el film “Elles“, la subordinació de les dones als desitjos dels homes és naturalitzada i la prostitució esdevé la veritable sexualitat… La crisi, l’absència de perspectives individuals i col·lectives semblen reactivar la feminitat més arcaica (…)”

* Mona Chollet és periodista i assagista suïssa, autora de nombrosos articles i llibres. Us recomanem la seva última publicació Beauté fatale. Les nouveaux visages d’une aliénation féminine” (“Bellesa fatal. Les noves cares d’una alienació femenina”) (Ed. La Découverte, 2012):

“Sostenidors amb relleno per a nenes, obsessió per estar prima, banalització de la cirurgia estètica, prescripció insistent per a portar faldilles com a símbol d’alliberament: la “tirania del look” manifesta actualment una influència per a imposar la feminitat més estereotipada. Analitzant la premsa femenina, els discursos publicitaris, blogs, sèries televisives, testimonis de models i investigacions sociològiques, Mona Chollet demostra en aquest llibre com les indústries del “complexe moda-bellesa” treballen per a mantenir, d’una manera insidiosa i seductora, la lògica sexista al centre de l’esfera cultural.

Sota un pretès culte de la bellesa prospera l’odi cap a si mateixa i cap al seu cos, mantinguda pel bombardeig de normes inabastables. Un procés d’auto-desvalorització que alimenta una angoixa constant sobre el tema del físic i que al mateix temps condemna les dones a no saber existir altrament que a través de la seducció, tancant-les en un estat de subordinació permanent. En aquest sentit, la qüestió del cos podria constituir una clau per avançar en els drets de les dones sobre totes les altres esferes, des de la lluita contra les violències fins a les desigualtats al treball”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: