A LA DIRECCIÓ DE LA CORPORACIÓ DE MITJANS AUDIOVISUALS DE LA TELEVISIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA

22 febr.

Contra la banalització i normalització de la prostitució als mitjans de comunicació!

[La carta ha estat enviada a TV3. Esperem resposta. El vídeo al qual es refereix Matilde Aragó, magistrada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no es pot trobar per internet, en canvi avui dissabte al TN del migdía se n’ha fet la següent cobertura mediàtica, de la mateixa manera que divendres al vespre al 3/24].

“Acabo de veure en el Telenotícies “3/24” de les 22 h. la propaganda del curs de formació per a prostituta que s’ha convocat a Barcelona per dies propers. Apareix com una -bona- sortida professional per a les dones aturades. Notícia neutre. Obviant el debat. I tota valoració de riscos laborals o psicosocials. Ignoren que la comunitat científica és pràcticament unànime sobre les seqüeles que comporta aquesta manera de guanyar-se la vida? Dirien el mateix sobre la organització d’un curs de mendicitat? O de buscar matrimonis concertats amb senyors rics. També pot ser una sortida per a dones a l’atur, no?

El transfons de la notícia és sexista, contrari a una estratègia d’ igualtat de gènere. O és que les dones han de fer diners a qualsevol preu? A més, fan el joc indirectament als bordells, que es nodreixen de la falta de ideologia i consciència sobre el tema d’alguns homes consumidors. S’afavoreix el consum de sexe de pagament entre els homes d’aquest país. Encara anar de putes serà contribuir al progrés social de les dones aturades… En la notícia es dona veu, com no, a la Sra. Juliano, conegudíssima ideòloga, autoproclamada feminista, que des de fa anys realitza una activitat de foment de la prostitució des del grup “Genera”. I a qui hem sentit negar en púbic que l’existència de tràfic de persones sigui un problema social. També a una conegudíssima senyora que reitera que fa anys es va dedicar a la professió i li va anar fenomenal. Per què no es parla de què les dones que es dediquen a la prostitució, majoritàriament són molt pobres, estrangeres i s’ho passen molt malament? Per què no es diu això? Una notícia aparentment neutral però parcial, és falsa i en aquest cas, perversa.

La posició d’aquestes persones no representen ni la opinió de la societat catalana, ni de la comunitat de dones que estan lligades a aquesta manera de guanyar-se la vida, ni de la gent experta en les polítiques de ocupació i de les maneres de combatre l’atur femení. Ni de metges, ni de grups de drets humans que majoritàriament lluiten per la igualtat.

Objectivament, amb una “neutralitat” d’una notícia “bomba”, es presenta com a normal el que no ho és. S’alimenta ideologia, com qui no fa res. Indirectament, es promou el consum i els interessos de poderosos empresaris que es lucren amb la venda del sexe de les dones. I també d’algunes quantes “madams”. Es presenta com a professió el que no és cap treball (prestació de bé o servei a la comunitat) , sinó una cutre manera de guanyar-se la vida, la que no recomanarem mai a les nostres filles. Menys hipocresia senyors i senyores de TV3 i de la Corporació!

També és veritablement indignant que no es doni veu en el mateix moment de la notícia, a les posicions contràries a que la lluita contra la precarietat de la ocupació femenina i l’atur, passi per fomentar que les dones es prostitueixin.

Ja fa anys que s’evidencia que TV3 acostuma a presentar una única cara d’un debat que des de fa anys té dividida a la societat, genera grans controvèrsies i debats molt cruents entre professionals. Existeixen persones a Catalunya que des de fa anys defensen les progressistes lleis nòrdiques sobre el tràfic de persones per a la explotació sexual i la prostitució, dins d’una estratègia de polítiques de gènere. Per què no se’ls dona veu a la TV pública? Creuen que fomenta la lluita per la igualtat i els drets de les dones en la comunitat educativa el missatge que estan donant? Per què no donen la mateixa difusió als moltíssim cursos que es fan per donar formació a les dones fomentant la seva intel·ligència i habilitats? La TV pública està vinculada pel principi de igualtat i no discriminació, present, entre d’altres en les obligacions que disposa la LO 3/07, de igualtat efectiva de dones i homes, pels en els mitjans de titularitat pública, de vetllar per a la transmissió de una imatge igualitària, plural i no estereotipada de dones i homes, i promoure el coneixement i la difusió del principi de igualtat entre dones i homes.

Crec que fomentar el negoci de la prostitució, que és l’indiscutible efecte de la notícia, no va per aquest camí. Espero que reflexionin”.

Matilde Aragó i Gassiot

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: