Agressions sexuals a Alemanya: les mancances de la llei

14 gen.

Dimecres 13 gener 2016.

Per Arnaud Bihel (Original publicat a Les Nouvelles News, traduït per G. Casas Vila).

Loi_Allemagne_Violences_Sexuelles

(Campanya de la BFF per a la revisió de l’article 177 del Codi penal alemany sobre les agressions sexuals i la violació)

És probable que els autors de les agressions sexuals de Colònia no siguin condemnats; per culpa del Codi penal alemany que no té en compte la noció de sorpresa. El govern promet remediar-ho.

El nombre de denuncies relacionades amb la nit de la Sant Silvestre a Colònia ha superat ja les 650, aquest dimarts 12 gener, segons el fiscal de la ciutat. Una dotzena de presumptes autors han estat fins ara imputats.

Però seran condemnats a causa de les agressions sexuals, que representen aproximadament la meitat de les denuncies ? Això no està gens clar. En efecte, “existeixem diverses llacunes en el Codi penal que tenen com a efecte que totes les agressions sexuals no són punibles”, remarcava la professeura de Dret Tatjana Hörnle, el dilluns 11 novembre a la FAZ.

De fet, el Codi penal alemany (en el seu article 177) criminalitza els actes sexuals comesos per la força o per la coacció, però no per sorpresa – una noció inclosa en el dret francès. A partir d’aquí, un autor que magreja els pits o les natges d’una dona (aprofitant per exemple un moviment de multitud com ha estat el cas a Colònia) no és necessàriament condemnat pels tribunals. Els “atacs sorpresa (…) són sistemàticament impunes”, subratllava el 8 de gener el BFF, centre alemany de suport a les dones víctimes de violències.

I lamentar que si els autors de les violències a Colònia són condemnats, serà de manera més versemblant pels delictes de robatori – que, en un nombre indeterminat de casos, han acompanyat les agressions sexuals – i no per haver magrejat a les víctimes.

La llei podria canviar ? És la demanda que han fet de nou els moviments feministes després de les agressions de Colònia. Una reivindicació que portaven fent des de fa anys. El 2014, el BFF, havia documentat 107 casos d’agressions sexuals per a les quals els càrrecs havien estat abandonats en base a les zones d’ombra del Codi penal. Les mateixes llacunes existeixen sobre la definició de la violació.

Hauran calgut doncs els sòrdids esdeveniments de la nit de la Sant Silvestre perquè aquesta queixa fos finalment escoltada. “Les violències sexuals – poc importa la manera com es produeixen – no s’han de quedar impunes”, ha declarat dimarts 12 gener el ministre de Justícia, Heiko Maas, admetent que actualment el dret alemany implica “llacunes”. Un projecte de llei apuntant a reformar el dret, que el govern bloquejava des de fa diversos mesos, és d’ara en endavant posat en marxa i hauria de ser examinat “ràpidament”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: