Comunicat

3 set.

L’anunci, a les pàgines del BOE, de la inscripció d’una associació – OTRAS- com a «sindicat de treballadores sexuals» és una mala notícia per als col·lectius feministes – i per a totes les persones – que considerem la prostitució com una institució patriarcal que perpetua la desigualtat, la violència contra les dones i la seva explotació. No hi ha possibilitat d’establir relacions contractuals legítimes – i, per tant, dur a terme una acció sindical – en un context que se situa per sota del llindar del més elemental respecte dels drets humans.

Però, ja fa temps que, a mesura que s’han anat expandint a nivell mundial les indústries del sexe, proliferen aquesta mena d’entitats, sovint sota l’etiqueta sindical. Ningú coneix que s’hagi signat enlloc cap conveni col·lectiu protegint les dones en situació de prostitució… i es fa difícil imaginar en què podria consistir. En realitat, aquestes associacions són sovint patrocinades i promogudes per les mateixes indústries per tal de vilipendiar el feminisme abolicionista i normalitzar la percepció social de la prostitució com una activitat professional: els proxenetes esdevenen emprenedors… i els «clients» prostituïdors, consumidors de serveis.

A Madrid, a hores d’ara, companyes feministes estan estudiant si la inscripció d’aquest «sindicat» en el registre d’associacions s’ajusta a Dret. Veurem. Lluny de nosaltres la il·lusió de poder combatre les injustícies contra les dones mitjançant restriccions del dret d’associació – que, en una societat profundament desigual, acaben sempre girant-se contra el col·lectius més febles. En qualsevol cas, tant si es confirma com si no la inscripció d’aquesta associació, el sol fet de la seva aparició ens ha d’alertar: tenim al davant poderosos interessos econòmics, decidits a expandir un comerç que suposa el sofriment de milers i milers de dones i nenes. I haurem de redoblar esforços fins a obtenir unes lleis feministes i progressistes que, com als països nòrdics, protegeixin realment les dones en situació de prostitució, persegueixin implacablement la tracta i el proxenetisme…  i castiguin la compra de serveis sexuals masculins– car és impossible acabar amb aquest esclavatge modern sense combatre la demanda. 

Barcelona – 30/08/2018
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: