A Espanya, dones esclavitzades pel boom del turisme sexual

14 abr.

“In Spain, Women Enslaved by a Boom in Brothel Tourism”

Traducció del reportatge de Suzane Daley aparegut al New York Times el 6 d’abril de 2012.

La Jonquera, Espanya – Ella esperava un treball en un hotel. No obstant això, quan Valentina va arribar aquí fa dos mesos des de Romania, l’home que la va ajudar a arribar – un home que havia considerat el seu novio – li va deixar clar que el treball era a la carretera.

La va amenaçar amb copejar-la i matar als seus fills si no complia. Va haver de posar-se prop d’una rotonda, els cabells recollits en una cua de cavall, cobrant 40US $ per una relació sexual, 27$ per sexe oral. “Per a mi, la vida es va acabar en aquest moment”, va dir mentre les llàgrimes corrien pel seu rostre. “Mai oblidaré que he fet això.”

La Jonquera solia ser una ciutat fronterera tranquil·la on camioners podien descansar i els francesos compraven records pintats a mà, productes de ceràmica i cuir. Ara, la prostitució és el major negoci. Mentre que la resta de l’economia espanyola ho passa malament, els experts diuen que la prostitució – que gairebé en la seva totalitat involucra el tràfic violent de dones estrangeres – està en auge. La policia recentment va rescatar a una dona romanesa de 19 anys d’edat, a la qual els traficants havien tatuat un codi de barres en el canell i que encara els devia més de $ 2.500.

En el passat, la majoria dels clients eren homes de mitjana edat. Ara i aquí, diuen els experts, alimenta en gran part els desitjos d’ homes joves – molts d’ells viatgen en paquets organitzats per al cap de setmana – aprofitant els viatges barats i sense problemes a Europa.

“El jove solia anar a les discoteques”, va dir Francina Vila i Valls, regidora de Barcelona per a les dones i els drets civils. “Però ara van als bordells. És només una altra forma d’entreteniment per a ells. “

Hi ha poques dades fiables sobre el tema. En el 2010 es creu que entre 200.000 i 400.000 dones treballaven en la prostitució a Espanya. L’informe diu que el 90 per cent van ser víctimes de la tracta. No obstant això, funcionaris de la policia creuen que el nombre de víctimes, està creixent. Milers de dones es veuen obligades a treballar – sovint per un baix salari, encara més baix ara a causa de la crisi econòmica – en clubs de luxe i apartaments privats o en complexos industrials i carreteres solitàries.

Europa va despertar amb el problema de la tracta de dones en la dècada de 1990, en la qual dones joves de l’antiga Unió Soviètica van començar a arribar en gran nombre, i ha passat gran part de l’última dècada desenvolupant marcs legals per a abordar la qüestió. No obstant això, alguns experts diuen que, en aquesta dècada es posarà a prova el compromís d’Europa per a fer complir les seves noves lleis. “Les estructures, en general, estan en el seu lloc”, va dir Luis CdeBaca, l’ambaixador que dirigeix l’Oficina del Ministeri per a Vigilar i Combatre la Tracta de Persones. “Ara és el moment per a treure-les a fer un volt.” En Espanya conflueixen molts factors, diuen els experts, incloses les fronteres poroses i les lleis laxes. Fins a 2010, Espanya no tenia ni tan sols una llei que tractés de distingir la tracta de la immigració il·legal. I els experts diuen que els arrests de traficants i serveis per a dones víctimes de tracta segueixen sent pocs. L’informe del Ministeri apunta que, el govern espanyol va processar 202 sospitosos de tràfic i sols en va condemnar 80 en el 2010 .

Un estudi citat per un informe de 2009 de les Nacions Unides, diu que el 39 % dels homes espanyols reconeix haver visitat a una prostituta almenys una vegada. Aquest comportament és àmpliament acceptat al finalitzar reunions de negocis, per exemple.

En la Jonquera, amagat darrere d’una estació de servei, està el nou Club Paradise, que amb 101 habitacions, és un dels majors prostíbuls d’Europa. Està dirigit en gran part als joves francesos, país on molts aspectes de la prostitució són il·legals i la compra de sexe és molt més car.

Deixa un comentari